13 September 2013

SMART SUPPORT TEAM-MOE

 Salam semua!

10 - 12 Sept saya meghadiri kursus Bengkel Kerja Kesiapsiagaan Pengurusan Bencana Anjuran KPM - BPSH di Park Avenue Hotel di Sungai Petani, Kedah.
Modul kursus yg dijalankan
. Perkongsian Pengurusan Bencana  
  Bersama Majlis Keselamatan Negara
. Perkongsian Program CISM
. Perkongsian Art - Therapy
. Perkongsian Pengurusan Bencana    
  Bersama MERCY Malaysia
. Modul Intervensi Mangsa Bencana 
  Alam   Untuk Murid Sekolah
. Kajian Kes Lahad Datu Sabah
. Manual Kesediaan Sekolah Menghadapi
  Bencana Alam

Dah lama tak terlibat dgn progran kebangsaan dan berkursus di luar Kuala Lumpur. Oleh kerana group  Kuala Lumpur hanya 12 org, maka kami travel by bas express je pergi dan balik. Saya bertindak selaku wakil dari WPKL yang join team SST ni. Tugasan kami ialah kami perlu tubuhkan team peringkat PPW dan memilih 10 lagi ahli yg berminat dengan kerja sukarelawan untuk dilatih. 
Program ini memang sangat menarik! Sepanjang 3 hari 2 malam pengisian sangat menarik dengan penceramah yg sgt superb dan menarik perhatian. 

Objektif SST ini agar guru kaunseling dapat menjadi sukarelawan di tempat - tempat yang dilanca bencana alam dan kecemasan dan sasaran utama kami ialah para pelajar sekolah. Bengkel ini memberikan ilmu dan kemahiran mengenai tugas sukarelawan untuk team SST .

At the end, hopefully i have tough mental, emotion and physical to train a new team for ppw and get ready and well prepare to help ..  anytime..anywhere.
 

Telegram Channel