31 December 2013

Hari Orientasi Ting 1 SMK Cheras: BYE 2013..

Selamat malam
Malam terakhir 2013
Semoga tahun 2014
Harapan tidak tinggal harapan
Moga anganku jadi kenyataan.

Hari ni merupakan hari suaikenal pelajar peralihan dan tingkatan 1 . Seperti tahun lepas kami berpecah dua iaitu di tapak perhimpunan untuk student dan di dewan untuk ibu bapa. Seramai 254 parent yang hadir satu jumlah yang agak besar kehadiran ibu bapa ke sekolah. Tahun ini aturcara agak padat bagi taklimat ibu bapa dengan penambahan taklimat VLE Frog dan PBS serta penceramah jemputan yang akan menyentuh isu keibubapaan. Saya bertugas di dewan manakala Rozi di dataran perhimpunan mengawasi para pelajar. Padali selaku runner ke sana ke mari.

Slot di dataran perhimpunan ialah taklimat disiplin, taklimat kelas muzik, taklimat kelas bahasa Arab, taklimat guru kaunseling dan barulah ke kelas untuk pendaftaran dan mendapatkan buku teks. Manakala taklimat di dewan lebih kepada ucapan PIBG memandangkan sekolah akan menyambut Jubli Emas tahun ini, ucapan pengetua dan slot keibu bapaan, taklimat kelas bahasa Arab, taklimat kelas muzik, taklimat kaunseling mengenai perjalanan program sepanjang minggu orientasi dan perkhidmatan UBK dan akhir sekali taklimat oleh Setiausaha PBS.


Setiausaha PBS juga menekankan penting kehadiran anak ke sekolah kerana guru akan menjalankan pentaksiran di sekolah seawal tingkatan satu. Pada tahun ini juga semua urusan pendaftaran tingkatan satu dijalankan secara online begitu juga permohonan bertukar. Hanya bagi yang tidak dapat bertukar sekolah sahaja maka diadakan permohanan bertukar secara manual pada 10 Januari nanti. 


 

Telegram Channel