24 March 2016

Perlaksanaan Key In Minda Sihat Melalui Sistem Dashboard Kaunselor Sekolah


Paparan ini akan terbuka...dan murid boleh key in
Key In UJian DASS dan Ujian Gaya Daya Tindak dari semalam berakhir hari ini mengikut giliran kelas yang telah diaturkan oleh saya. Dengan adanya inventori ini dalam sistem dashboard kami, maka giliran kelas untuk menghabiskan kedua -dua soalan ini dan terus mendapat jawapan kurang 30 minit sahaja. Berbeza dengan tahun sebelumnya, pengurusan memberikan kertas soalan, memeberikan arahan pentadbiran soalan, selepas menjawab soalan pengiraan skor ditadbir, menjelaskan skor yang diperolehi dan kemudian mengutip semula kertas menyebabkan setiap sesi hampir 45 minit hingga sejam bergantung kepada kelas . Dan tugas tambahan guru kaunseling pula untuk key in skor setiap murid dalam data untuk rumusan keseluruhan mengikut format yang diberikan oleh KPM. 

Namun demikian, dengan sistem ini.. murid hanya perlu hadir ke makmal komputer dengan layout inventori ini telah terpampang pada komputer. Mereka hanya perlu key in dan untuk mendapatkan penjelasan skor hanya membuka email mereka yang disertakan bersama maklumat peribadi mereka yang telah menyatakan skor yang diperolehi oleh mereka. Di pihak guru pula, tidak perlu keyin skor dalam borang lagi kerana secara automatiknya semua data ini akan tersusun catik seperti format yang dikehendaki untuk penghantaran ke JU MInda SIhat PPW atau JPN. Mudah bukan ? 

Tutorial Prosedur Murid Key In Data MInda Sihat
Buka blog ubksmkcheraskl dan klik pada icon site e-klien
Kemudian, Klik pada icon e-intervensi
Klik pada ujian minda sihat dan ujian gaya daya tindak
Paparan ini akan terbuka...dan murid boleh key in


                                         DI PIHAK GURU KAUNSELING PULA. 
Habis sahaja satu kelas, saya sudah boleh menganalisa data untuk setiap kelas terebut. Mudahkan? Saya hanya membuka blog sisatem dashborad kami pula untuk melihat hasil key in murid.


Klik icon  laporan keseluruhan, then ke icon 2016
Kemudian klik pada data
KLik pada icon Rumusan Minda Sihat
Wah  dah dapat data macam format borang Minda Sihat KPM


Headache 
Strok haba ..? :(


4 comments

Assalamualaikum cikgu, maaf bertanya bagaimana ingin dapatkan inventori ini dalam bentuk aplikasi dalam komputer seperti yang cikgu buat ini? Saya masih menggunakan cra lama iaitu bg soalan helaian kertas. Boleh cikgu kongsikan cra nak membuatnya? Trima kasih ats respon cgu.

Salam adila

Melalui sistem dashboard kaunselor yang kami gunakan, inventori ini boleh diakses dan sistem key in ini juga digunakan . Anda boleh mendapatkannya melalui pakej pembelian sistem ini yang pernah saya publish entri pakej pembelian sistem dashboard e-kaunselor sekolah

Salam puan,mcmana sy boleh bli dadhbord ni puan..

Salam,
Sila ke link ini http://nurhaizachemat.blogspot.my/2016/03/pakej-permohonan-pembelian-sistem.html?m=1.
Disini ada tutorial mengenai bagaimana upah untuk pemasangan sistem ini dijalankan atau whatsapp 0123749081 iaitu admin yang bertanggungjawab dalam membina sistem ini atau email kepada dashboardekaunselor@gmail.com

 

Telegram Channel