Total Pageviews

6 March 2020

SPM Ulangan Adalah Peluang Kedua: Faedah Mengulang Subjek




Selesai majlis penyerahan slip keputusan SPM. Apa yg anak anak dapat? Keputusan itulah yg digunakan untuk menyambung pelajaran. 

Bagi yg tidak memperolehi keputusan yg baik..dan ada yg gagal cikgu nak kena promosi untuk mereka ambil SPM ulangan. Fikir jangka masa panjang, sila ambil. Banyak kelebihannya dari anda meratap dan mengambil keputusan untuk lupakan sahaja dan bekerja. 

Masih diberi peluang untuk mengubahnya..anda harus grab peluang ini. 


Terdapat dua kali setahun untuk menduduki ujian SPM ulangan iaitu pada bulan Jun dan November

TARIKH PENDAFTARAN : 1 MAC – 31 MAC 2020 untuk mengulang kertas peperiksaan bulan Jun atau November

jangan anggap peperiksaan bulan Nov nantilah..aku daftar bulan Nov. Anggapan ini salah ye. Daftar bulan Mac untuk mengambil peperiksaan Jun atau Nov. 


JUN
NOV
Sesi peperiksaan SPM Ulangan
Fasa 1

melibatkan tiga kertas peperiksaan sahaja

BM, Sejarah dan Matematik
Fasa 2

melibatkan semua subjek
pada tarikh yang sama dengan calon SPM tahun semasa
TARIKH PEPERIKSAAN
Ujian Lisan

2 Jun – 30 Jun 2020

Ujian Bertulis
23 Jun – 25 Jun 2020


Fasa 1
5 – 14 Oktober 2020

Fasa 2
2 – 19 November 2020
BAYARAN PEPERIKSAAN
BM : RM 12
SEJ : RM 12
MATH : RM 10.50

BI : RM 20.50
Subjek lain ada yang berharga RM 10.50 ada yang berharga RM 12
SEMAKAN KEPUTUSAN
Ogos 2020
Mac 2021


Mengapa perlu mendaftar untuk SPM Ulangan BM, Sejarah atau Matematik? 


FAEDAH PERTAMA
Subjek killer murid ialah Matematik . Jika anda sekadar lulus Matematik, pilihan anda ke IPT  semakin terhad apatah lagi jika gagal Matematik! Oleh itu jika Matematik sahaja yg menyebabkan anda tidak layak ke kursus di laluan kursus akademik manakala pakej subjek lain sudah kredit ke atas, maka lebih baik anda mengulang Matematik agar anda berpeluang ke intake yg berikutnya sama ada Nov/Dis atau tahun hadapannya kerana anda akan mendapat result pada bulan Ogos. Jika anda berminat dgn kursus kemahiran  tinggi pula..anda boleh menggunakan SPM Ulangan untuk mendapatkn kredit Math dan seterusnya ke kursus kemahiran tinggi dengan menceburi diploma. Walaupun terlewat masuk tapi berbanding dgn rakan sebaya yg menceburi kemahiran dgn lulus Math sahaja dan menceburi sijil skm tahap 1 dan 2..anda masih lagi boleh melompat ke kursus diploma sebaik sahaja kredit Math. Dan laluan melanjutkan pelajaran dan menjadi tenaga pengajar juga mempunyai prospek yg lebih tinggi. Ini kerana politeknik akan membuka permohonan pada bulan Nov melalui laman webnya sendiri 

FAEDAH KEDUA
 Jika anda setakat lulus BM sahaja, sukar mendapat tempat di IPT awam. Malahan syarat kredit adalah wajib. Malahan untuk jawatan tertentu di sektor awam juga inginkan BM yg kredit di peringkat SPM. Begitu juga jika anda ingin melanjutkan pelajaran, ada kursus di peringkat ijazah yang meletakkan BM yg kredit di peringkat SPM . Lebih baik anda mengulang BM, jika anda tidak mendapat kredit! 

Walaubagaimanaun jika BM anda sekadar lulus, dan subjek lain cukup syaratnya anda masih boleh memohon politeknik metro

FAEDAH KETIGA
Bagi  Sejarah dan BM ialah unik kerana wajib  subjek ini lulus di peringkat SPM untuk melayakkan anda mendapat sijil SPM. Kegagalan lulus subjek tersebut  menyebabkan anda tidak layak mendapat sijil SPM...dan hanya kursus kemahiran setaraf gagal SPM yg anda layak walaupun memperolehi 5A.  Tidak layak mendapat sijil SPM umpama tiada lesen besar untuk menyambung pelajaran dan juga kerja yang sesuai dengan tahap kebolehan anda semata mata kerana Sejarah anda tidak dapat sijil SPM. Oleh kerana itu Sejarah ditawarkan seawal bulan Jun untuk diulang bagi membolehkan keputusan yang keluar pada bulan Ogos tahun ini juga membolehkan anda sempat menyambung pelajaran ke sesi kemasukan untuk tawaran bulan Nov / Dis oleh IPT itu sendiri di laman web institut tersebut.

Minimum untuk kemasukan ke peringkat sijil politeknik pun ingin memiliki SPM yang bermaksud BM dan Sej mesti lulus untuk memperolehi sijil SPM



FAEDAH KEEMPAT
Bagi yang mendapat BI sekadar lulus, menyekat juga peluang ke kursus kursus yang meletakkan syarat BI kredit terutama jika syarat am subjek yang lain dipatuhi. Oleh itu mengulang subjek BI tidak merugikan anda, kerana masih boleh digunakan sepanjang hidup anda. Malahan ada juga peluang pekerjaan yang masih melihat kompetensi BI anda di peringkat SPM.



FAEDAH KELIMA
Bagi yang tidak mencukupi 5 kredit untuk melanjutkan pelajaran ke kursus pilihan yang meletakkan minimum syarat khas adalah 5 kredit subjek -subjek elektif tertentu  . Contohnya anda mempunyai subjek BM, BI dan Math yang anda kredit tetapi masih tidak cukup 2 lagi mana -mana subjek dalam slip anda itu tiada yang kredit untuk subjek elektif , anda boleh mengulang  subjek contohnya Fizik dan Kimia pada bulan November dan memohon kemasukan ke universiti pada bulan Mac tahun 2021 seperti tahun ini yang tercatat untuk kategori B


FAEDAH KEENAM
Anda harus ingat jangan bertangguh untuk mengulang subjek tersebut kerana pada tahun 2021 format baru KSSM bermula dan jika anda mengulang pada tahun hadapan, masih lagi gagal anda kena double struggle untuk subjek BM dan Sejarah kerana format baru KSSM yang memang berbeza dari format yang anda belajar sewaktu di tahun anda dahulu.


Oleh itu jangan mudah mengaku kalah dgn mengatakan past is past.. benda ni boleh dibaiki. Ubah markah anda dengan ubah komitmen anda yg lebih komited dan insentif untuk menduduki SPM Ulangan bulan Jun dan November. Masih ada masa! 




Murni Discovery 
Hi tea with my 
team fasi imtiyaz :)

92 comments:

Anonymous said...

Hi, sya nak tnya. sya dah mendaftar sebagai calon spm ulangan bgi sesi november 2020 dalam talian. Tpi masalahnya sya terletak alamat yg slah. Jdi bolehke klau sya letak alamat yg betul apabila isi borang pendaftaran peperiksaan? adakah ia dibolehkan kerana bila sya melihat borang pembetulan maklumat calon spm, tiada pembetulan bgi alamat disertakan. Dan dimanakah slip keputusan spm itu akan sya dapat, di pos atau di PPD/JPN?

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

slip keputusan spm akan dipos ke alamat yang anda berikan melalui pos ekspres yang anda serahkan sewaktu pendaftaran. Borang pendaftaran peperiksaan anda boleh mengisi alamat yang betul dan rujuk ke PPD/JPN tempat anda menyerahkan wang pos dan sampul surat nanti. Manakala sijil SPM akan dimaklumkan nanti tempat mengambil sijil tersebut. Namun anda boleh menghubungi Lembaga Peperiksaan kerana calon spm ulangan akan berurusan dengan alamat pos yang diberikan

Anonymous said...

Nak tanye,kalau kite dh dpt gred A dlm subjek2 lain, perlu ke mengulang bgi subjek tu? Macam math je kite nk betulkn tpi yg lain semue okay, kene prikse semule jgk ke yg dh lain?

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

itulah keistimewaan spm ulangan. kita hanya pilih subjek yg ingin kita tambah nilai. subjek yg sudah cukup syarat am dan khas apatah lagi gred A tidak perlu diulang.

Anonymous said...

slm puan..anak saya lepasan kolej vokasional,pertanyaan saya adalah,adakah perlu utk anak saya mengambil semua matapelajaran utk ujian SPM ulangan..terima kasih

Anonymous said...

nak tnya klau calon spm ulangan bagi subjek tertentu contoh kimia bgi membaiki gred untuk sesi november, apa yg perlu ditanda di bahagian borang pendaftaran peperiksaan bahagian soalan 1? Tanda kotak SPM, SPM(calon persendirian) atau SPMU?

Unknown said...

Assalaimualaikum cikgu..saya hendak bertanyakan tentang kursus yang sesuai. Keputusan spm anak saudara saya BM - C .BI -G. P.Islam - B.Sejarah - B. Math- E . Sains -B.
Kursus yang paling sesuai untuk memohon.Saya berharap cikgu dapat membantu..terima kasih cikgu

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam

Tidak perlu mengulang semua subjek kecuali memang semua subjek itu gagal atau setakat D yang menyebabkan sijil SPM tidak dapat dikeluarkan. Hanya mengulang subjek yang tidak meemnuhi syarat am seperti Sejarah dan BM atau syarat khas IPT seperti Math atau BI

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam

Tanda pada kotak SPM ULangan

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam

Boleh memohon sijil kemahiran di institut kemahiran dengan BI gagal dan math E

sfa said...

Salam , adakah slip keputusan SPM(U) hanya memaparkan subjek yang kita ulang atau ke semua sekali?

sfa said...

salam , adakah slip keputusan SPMU memaparkan subjek yang diulang sahaja atau ke semua sekali seperti sijil yang baru?

Anonymous said...

Salam nk tnya. Sya dah mendaftar secara talian bagi spm ulangan. Mengikut apa yg saya baca, sya mesti terus melakukan pengesahan pendaftaran dalam tempoh 7 hari dari tarikh saya menghantar permohonan melalui online. Masalahnya saya tk sempat prgi hritu, jdi adakah sya masih boleh meneruskan pendaftaran dengan terus membayar kerana status permohonan saya masih diprose walaupun sudah lebih 7 hari dan belum terbatal. Macam mne ye?

Anonymous said...

Saya nak tanya..saya ingin mengulang paper sejarah bukan kerana gagal, tetapi sy mendapat B dalam subjek tersebut dan ingin mengambil peluang untuk menebus semula kekecewaan sy dengan mengambil spm ulangan bagi memastikan saya mendapat gred A dlm subjek tersebut..tetapi sy tertanya tanya, bole ke saya nak dpt A..bukan apa cuma ye lah kebanyakkannya saya lihat calon2 yg mengambil spm ulangan ni Majoriti gagal dalam subjek2 tertentu dan saya rasa mungkin pihak KPM menetapkan gred maksimum untuk spm ulangan ini ialah B+, tapi saya still tak tahu..so soalan saya apakah gred maksimum untuk spm ulangan ini? Btw saya calon spm 2019 dan bru menerima result spm pada bulan mac 2020..

Anonymous said...

Salam nak tanya, macam ni anak saya nak sangat masuk ipg tapi dia dapat 4A je dalam spm 2019. So dia cadang nak buat spmu november nanti untuk tambah bilangan A. So puan saya nak tanya, kalau nanti march tahun depan keputusan dia keluar then dia dapat 5A dia still layak lagi tak nak mohon kemasukan ke ipg 2021/2022?

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Bagi pertanyaan mengambil subjek Sejarah untuk meningkatkan gred adalah boleh dan tiada gred maksimum asalkan mmg anda sudah mencapai yg tertinggi gred A+ contohnya barulah anda tidak perlu mengulang kerana tiada lasan yang munasabah lagi untuk diulang. Namun anda perlu memikirkan adakah subjek ini menjejaskan peluang anda ke mana mana kursus yang anda idamkan atau adakah subjek ini dengan gred B menghalang anda kemasukan ke mana mana kerana kursus yang anda sangat perlukan memerlukan Sejarah A. Jika ya, anda perlu menyemak syarat adakah kursus tersebut nanati menerima murid Spm 2019 untuk calon ulangan subjek tersebut.

Andaikata dengan result sekarang, anda masih boleh menyambung ke kursus yang anda minat dan tiada halangan memohon ke krsus tersebut, cikgu berpendapat kamu menimbangkan semula kerana lebih baik tumpuan diberikan kepada kursus yang akan datang dari anda mengulangkaji subjek yang tidak memberi nilai tambah kerana anda sudah pun layak memohon ke kursus dengan Sejarah B

Unknown said...

Assalamualaikum saye nak tanye kenapa semasa permohonan spmu hanya Ada tiga subj iaitu bulan julai punya.macam mne sye nak memohon until spmu bulan november punye seperti subj BAHASA INGGERIS.mohon penjelasan

Anonymous said...

Assalamualaikum kenapa semasa permohonan spmu untuk subjek November seperti bahasa inggeris tiada semasa permohonan Saya lakukan.mohon penjelasan

Anonymous said...

Assalamualaikum. Saya nak tanya, bagaimana saya nak tahu yang pendaftaran spmu saya untuk mata pelajaran Matematik adalah untuk sesi ke-2, sebab saya bercadang untuk mengambil exam itu pada sesi ke-2 (november). Semasa pendaftaran online, portal tidak beri pilihan pada pemohon untuk memilih sesi. Mohon pencerahan.

Anonymous said...

Assalamualiakum nak tnya,saya nk mengulang tpi tarikh pndaftaran dh tutup buat thn 2020/2021 ni..Klau saya nak mengulang buat tahun yg berikutnya adakah mereka mnggunakan format spm yg baru??

Anonymous said...

Assalamualiakum nak tnya,saya nk mengulang tpi tarikh pndaftaran dh tutup buat thn 2020/2021 ni..Klau saya nak mengulang buat tahun yg berikutnya adakah mereka mnggunakan format spm yg baru??

Anonymous said...

Ya saya juga ingin tahu untuk mengulang spm 2020/2021 adakah menggunakan format yg baharu

Anonymous said...

Ya saya juga ingin tahu untuk mengulang spm 2020/2021 adakah menggunakan format yg baharu

budaxjalanan said...

Assalamualaikum puan..adakah boleh untuk mekmengabungkan result spm terdahulu dan juga result untuk subjek ulangan falam stu slip..kerana slip untuk subjuk ulangan dan spm terdahulu berasingan..dan bagaimana cara untuk memohon..terima kasih puan ..

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Slip ulangan adalah pada sijil berasingan. Ini kerana ia melibatkan tarikh yang berbeza.Tidak boleh meletakkannya pada satu sijil spm yang sama

RYCKLLEY JOSEPH said...

asalamualaikum, nak tanya ye situasi saya macam ini.spm dapat 4A dan berniat nak masuk ipg.Jika saya ulang 1 subjek nak bagi cukup 5A sebagai kelayakan masuk ipg,adakah saya boleh membuat permohonan?

Anonymous said...

assalammualaikum, maaf nak tnya. klau saya umur 19 tahun bole ke ulang spm?

Unknown said...

Nak tanya kalau dah terlewat daftar ulangan spm macam mana ?? Saya nak ulang spm utk subjek math ..

Unknown said...

Asalamualaikum saya nak tanya saya pelajar lepasan spm 2019 saya dapat E dalam subjek math & bi saya dapat D ..masihkah saya ada peluang untuk masuk ipta/ipts ??

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

untuk soalan ini...
asalamualaikum, nak tanya ye situasi saya macam ini.spm dapat 4A dan berniat nak masuk ipg.Jika saya ulang 1 subjek nak bagi cukup 5A sebagai kelayakan masuk ipg,adakah saya boleh membuat permohonan?

jawapab:
jika anda teliti semula permohonan tersebut, jika syarat mengatakan spm semasa maksudnya bukan ulangan untuk mendapat 5A tersebut. jika syarat tidak menyebut tentang perkara tersebut, anda boleh cuba memohon dan mendapatkan maklumat bagaimana slip ulangan itu dapat diberikan kepada pihak ipg.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Umur 19 tahun masih lagi boleh mengulamg Spm

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Cuba hubungi lembaga peperiksaan . Ini kerana jika calon sekolah, akan didaftarkan sebagai calon lewat. jika calon persendirian ada prosedur yang perlu dipatuhi. Setiap tahun perlu alert dengan bulan Mac yang merupakan bulan untuk mendaftar subjek ulangan setiap tahun

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

waalaikummussalam
jika anda berminat melanjutkan pelajaran, anda perlu tahu kursus yang nada akan ambil. Ini kerana subjek BI dan Math yang kredit digunapakai oleh majority kursus di pengajian tinggi. Ada juga kursus yang boleh disertai kerana kelayakan hanya minimum lulus BI atau Math.

Oleh itu kenalpasti dahulu kursus yang ingin anda ceburi. anda boleh menggunakan result baru tersebut untuk melanjutkan pelajaran

Unknown said...

Assalamualaikum..nak tanya.kalau umur 22 masih bleh ke ambil SPMU??

Unknown said...

Assalamu 'Alaikum. Nak tanya. Masa SPM, saya tidak mempunyai subjek-subjek sains seperti kimia, biologi, fizik dan matematik tambahan. Boleh tak kalau saya apply spm ulangan utk daftar subjek2 sains.

Ryan said...

Salam sejahtera, nak tanya jika ambil spm ulangan contohnya, (calon1) merupakan calon spm 2019 dan ingin mengambil spm ulangan untuk subjek mathematics pada tahun 2021. Adakah format soalan yang diberikan masih sama seperti tahun sebelumnya? Kerana saya difahamkan,mulai 2020, format spm telah ditukar. Terima kasih harap dibalas.

Anonymous said...

Assalamuaikum, nak bertanya bagaimana dengan org yg nak ambik spm ulangan pada sesi November 2021 nanti..dgr khabar silibus bm akan berubah dari Masa ke semasa..walahuallam bishawap..mohon pencerahan

aimanhrn said...

assalammualaikum,saya nk ulang 1 subjek teras,4 subjek elektif,perlu ke saya ambil kesemua subjek teras untuk SPM ULANGAN dan adakah result SPM 2019 boleh digunakan bersama result SPM ULANGAN?

aimanhrn said...

Sambungan soalan.Adakah result subjek yang kita tidak ambil pada SPM ULANGAN boleh digunakan?

Unknown said...

Assalamualaikum puan.saya ingin bertanya, dalam resume, kita perlu letak result spm atau spmu kerana gred subject yg saya ulangi itu berbeza.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

waalaikummussalam.
umur 22 masih boleh mengambil spm ulangan

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

waalaikummussalam
jika anda ingin mengambil subjek yang anda tidak ambil pun sewaktu spm, anda perlu mendaftar sebagai calon persendirian untuk subjek tersebut bagi kategori kali pertama mengambilnya bermaksud BUKAN Spm ULANGAN . Ini kerana paper subjek ulangan untuk papaer yang pernah diambil dan ingin membaiki gred tersebut dengan mengambilnya sekali lagi.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Waalaikummussalam Aiman
Hanya mengulang paper yang ingin dibaiki grednya sahaja dan bukannya semua paper.REsult spm sebenar boleh digunakan bersama sijil spm ulangan bermaksud terdapat perubahan gred untuk ditimbangkan semula bagi memenuhi syarat minima permohonan ke sesuatu kursus. Namun syarat syarat khas sesuatu institusi berbeza antara institusi yang lain

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Waalaikummussalam
dalam resume letakkan kedua dua result menunjukkan bahawa anda sudah mengambil semula ujian tersebut bagi memenuhi permintaan dan kelayakan minimum

aimanhrn said...

Terima kasih kerana telah menjawab soalan saya sblm ini.Saya ada 1 lagi soalan,bagaimana hendak mengisi UPU jika saya mohon pada tahun 2022 dengan result spm 2019 dan spm ulangan?

Anonymous said...

Esok exam matematik ulangan 17/8/2020 tolong doakan saya kredit matematik iaitu dapat a b atau c . Sebba saya nk snagat melanjanjutkna peljaaran walaupun saya dah terlambat. Hmm

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Bagi memohon U, anda boleh email result pada upu.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Semoga anda mendapat kredit dalam ujian ulangan ini dan dimudahkan urusan anda , diterangkan hati dan lancar menjawab. Aamin :)

Nanti update ye result tu dan boleh email saya untuk langkah selanjutnya

Anonymous said...

Salam saya nak Tanya.. Passing mark for spmu subjek mathematics berapa?

Anonymous said...

Salam saya nak tanya.. Passing mark for spmu subjek mathematics berapa??

ask_ruff said...

Sy baru abis sejarah SPMU harini...saya SPM tahun 2003..ambil suka2 saja...jgn mudah mengalah adik2..peluang sentiasa ada..xda istilah tua dalam mencari ilmu..

Anonymous said...

Assalamualaikum cg, sy nk tanya limit umur untuk mengulang sampai umur berapa?

Hakim said...

Salam Puan, sekiranya saya pernah mengambil SPM pda tahun 2012 dan hendak mengambil semula pda tahun ini atau tahun depan adakah masih dalam kategori spm ulangan? Dan calon sekarang kena pilih subject yang nak diambik mengikut pakej stem/non-stem tu ke puan? Dan jugak kalau nak mengulang balik ambik exam subject keperluan utama seperti bm bi dan lain-lain akan ambik sekali dalam exam bulan november ke?

Hakim said...

Salam Puan, sekiranya saya pernah mengambil SPM pda tahun 2012 dan hendak mengambil semula pda tahun ini atau tahun depan adakah masih dalam kategori spm ulangan? Dan calon sekarang kena pilih subject yang nak diambik mengikut pakej stem/non-stem tu ke puan? Dan jugak kalau nak mengulang balik ambik exam subject keperluan utama seperti bm bi dan lain-lain akan ambik sekali dalam exam bulan november ke?

Unknown said...

Salam Cgu.Sy tak puas hati dgn keputusan SPM sy dulu.Umur sy 56 thn tp berhasrat nak ambil semula.Tujuannya sekadar utk kepuasan dan memperbaiki pencapaian dlm beberapa m/pel.Kep SPM sy dulu BM 6,BI 7, Math 1,pi 2,Prinsip Akaun 5, Perdagangan 3,Sains 4,Geografi 8 dan Lukisan 6.Sy nak tampal BM,BI,dan Geografi serta ingin menambah 2 subjek lg iaitu Matematik Tambahan dan English For Science n Technology.Bagaimana caranya cgu?

Hass said...

Assalamualaikum. Saya nak tanya. Ape akan jadi bila keputusan spm ulangan lebih teruk berbanding spm semasa? Ade efek tak dgan prestasi result spm.

Anonymous said...

Assalamualaikum. Saya nak tanya. Ape akan jadi bila keputusan spm ulangan lebih teruk berbanding spm semasa? Ade efek tak dgan prestasi result spm.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Waalaikummussalam Has
Result yg paling baik akan diambilkira. Ini bermaksud jika result yg diulang dapat gagal sedangkan paper masa SPM yg asal dapat D, maka anda tidak perlu gunakan result ulangan itu.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam
Cikgu rasa lebih baik anda mengambil SPM persendirian untuk dua subjek yg anda tidak pernah ambil. Manakala bagi subjek yg ingin diulang adalah paper yg pernah diambil. Pendaftaran spm dan spm ulangan adalah dlm tempoh masa yg masa iaitu bulan Mac telah dibuka setiap tahun dan berakhir pada 30 Mac. Namun tahun ini dibuka pendafyaran lebih lama hingga April kerana pkp tempoh hari.
Oleh itu jika anda masih berminat jgn lepaskan peluang mendaftar pada tahun hadapan ye pada bulan Mac

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Assalammualaikum Hakim
Anda boleh mengulang SPM kategori SPM ulangan. Pastikan paper yg anda ingin mengulang. Ada dua kategori satu pd bulan Jun iaitu paper Sej Math dan BM shj. Satu lagi pd bulan Nov terpukang kpd apa sahaja subjek yg anda ingin daftarkan dah takda pakej yg wajib diambil mcm yg awak maksudkan tu. Boleh pilih subjek apa shj. Pendaftaran dibuka pd setiap thn bulan Mac.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Tahniah ass ruff. Belajar tidak pernah ada istilah rugi . Ia sentiasa memberikan ilmu yg berguna utk kemudian hari.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Waalaikummussalam
Tiada had umur utk mengulang

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Waalaikummussalam
Passing mark untuk math spm u cikgu tidak pasti tapi jika markah peperiksaan di sekolah ialah 40

Anonymous said...

Aslmualaikum , saya nak tnya smpu untuk subjek tambahan , tarikh spmu sama ke dngn spm ?

Unknown said...

Assalam, cg sy nk tanya kemungkinan result spmu bulan August keluar sama dgn spmu bulan November atau asing? Kalau keluar sama2 maksudnya kene tunggu sampai tahun depan ke baru dpt result tu?. Second, kalau nak mohon second intake melalui upu atau hantar guna surat je?

Unknown said...

Salam nk tanya kalau subjek bi gagal boleh repeat lain kee ...dia jadi calon mengulang ke atau persendirian? Sbb subjek ulangan cuma ada bm ,sejarah dan math shaja? Sbb dlu biasa ambil semua subjek teras cuma gagal bi sja.

Unknown said...

Salam nk tnya kalau gagal bi kena ambil calon mengulang ke persendirian..sebb subjek ulangan jun cuma ada bm ,sejarah dan math sahaja..kira saya ambil bi dia jadi persendirian ke calon mengulang ? Sbb saya dlu prnah ambil smua subjek teras tpi cuma gagal bi.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam
Paper ulangan BI tidak diambil pada Jun tetapi pada bulan peperiksaan yg sama dgn calon SPM semasa . Masih lagi perlu mendaftar sbg calon mengulang

Anonymous said...

Assalamualaikum cikgu, sy nak tanya berapa jumlah yuran untuk mengambil peperiksaan ulangan??.. untuk pengetahusn cikgu sy merupakan pelajar lepasan spm 2015.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Waalaikummussalam
Bergantung kepada subjek tetapi tidak lebih RM 20 untuk satu subjek

IZZATI HAYANI said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Assalamualaikum, Cikgu saya ingin bertanyakan 2 soalan

Firstly, seperti maksud cikgu sebelum ini kalau nak ambil SPMS/ SPMU tiada had umurkan, tapi bagaimana kalau saya nak ambil sekali lagi sekadar nak improvekan gred saya boleh tak cikgu? Kerana saya skrg sudah berumur 20 tahun Diploma in Business Studies (Sem 3) UiTM. Saya dpt masuk UiTM kerana saya pernah join pra diploma itupun saya masih tak puas hati kerana gred saya sewaktu SPM 2017 saya memdapat

B.Melayu-B
B.Inggeris-D
P.Islam-B
Sejarah-C+
Math-C
Science-B
Add.Math-G
Prinsip Akaun-E
Ekonomi Asas-D

Kalau boleh saya ingin mengulang subjek BM, BI, P. Islam, Math, Sejarah, Science, Ekonomi Asas (Skrng sudah ditukar kpd subjek Ekonomi), Dan 2 lagi subjek lain yg saya tidak pernah bawa sewaktu SPM 2017 dulu.

Kerana saya rasa sudah redho dgn subjek Add. Math dan Prinsip Akaun yg saya bawa waktu itu ditambah lagi saya kena bully secara mental sewaktu saya tingkatan 4 & 5 yg menjejaskan gred SPM saya pada waktu itu.

Jadi soalan saya, rasa-rasanya untuk kes seperti saya perlu ambil SPM Ulangan atau SPM Persendirian atau kedua2nya sekali ya Cikgu?


Secondly, saya ada Google mengenai perbezaan antara SPM (U) Dan SPM (P)...

SPM (U)- adalah calon yang pernah mengambil peperiksaan sebelum ini tetapi mahu mengambil semula peperiksaan bertujuan untuk memperbaiki keputusan.

SPM (P)- Iaitu calon persendirian adalah calon yang tidak mendaftar di mana-mana sekolah kerajaan dan baru kali pertama mahu mengambil SPM.

Maksudnya disini saya perlu ambil kedua2nya kah?

Contohnya untuk subjek teras saya perlu daftar SPM ulangan dan untuk subjek tambahan seperti Ekonomi (dulu Ekonomi Asas), Dan 2 subjek tambahan saya perlu menduduki SPM Persendirian ya?

Mohon pencerahan Cikgu , Terima Kasih

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Waalaikummussalam

Anda dapat ke laluan diploma melalui pra diploma selepas Spm.

Oleh itu jika anda ingin mengulang, anda perlu mengambil spm ulangan untuk subjek subjek yang anda ingin mengulang. Ini kerana jika result anda lebih baik maka slip ulangan boleh digunakan manakala jika result spm lepas yang lebih baik dari ulangan, maka anda akan gunakan result spm yang lepas.

Bagi subjek yang baru ingin diambil, maka spm calon persendirian.
Silibus KSSM yang baru dan bukan silibus sewaktu anda belajar dahulu. Format Spm 2021 untuk murid KSSm. Anda boleh mengambil kelas tambahan.

Semoga berjaya

Anonymous said...

assalamualaikum.. saya ad terbaca blog ni.. keputusan spm sy cukup ii makan tapi sy dh pon ad stpm.. juga ckup ii makan.. peluang utk smbung degree atau bekerja agak susah.. wajar ke sy ulang spm atau mcm ne?

Anonymous said...

assalamualaikum.. saya ad terbaca blog ni.. keputusan spm sy cukup ii makan tapi sy dh pon ad stpm.. juga ckup ii makan.. peluang utk smbung degree atau bekerja agak susah.. wajar ke sy ulang spm atau mcm ne?

Syaa said...

Salam puan ,

Saya ada persoalan dan betul betul penting bagi saya dan masa depan saya layak atau tidak saya menduduki SPM pada tahun 2021 jika saya tidak mempunyai PT3 .

Saya harap puan dapat memberikan saya jawapan yang sewajarnya supaya persoalan saya terungkai terima kasih.,

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam syaa
Walau tiada pt3 anda layak menduduki spm. Tahun hadapan terus mendaftar ye sbg calon persendirian spm. Mula belajar dari sekarang sbg persiapan mengambil SPM2

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam syaa
Walau tiada pt3 anda layak menduduki spm. Tahun hadapan terus mendaftar ye sbg calon persendirian spm. Mula belajar dari sekarang sbg persiapan mengambil SPM

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Waalaikummussalam
Jika anda mempunyai SPM yg tidak mempunyai kelulusan yg baik begitu juga STPM, anda boleh mengulang semula paper yg anda ingin mendapat kepujian ke atas iaitu A B atau C.

Unknown said...

Salam puan,
Sya ada soalan nak tanya, sya ada duduki SPM pada tahun 2018 dan Sya gagal subjek sejarah dan sy tak layak mendapat sijil Klau sya ambil SPM ulangan pada 2021 kena ambil apa untuk mendapatkan sijil, adakah subjek sejarah, math dan Bi untuk layak mendapat sijil ataupun boleh ulang subjek sejarah sahaja untuk mndapatkan sijil SPM ?
Sya mohon penjelasan dari puan

Anonymous said...

Assalammualaikum, saya nak buat spm ulangan, jadi dengan keputusan spm ulangan itu adakah melayak kan saya dengan sambung belajar menggunakan ptptn pada masa akan datang?

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam
Jika Hanya subjek sejarah yg membuatkan anda tidak layak sijil spm;maka memadai ambil sejarah saja utk diulang.

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Waalaikummussalam
Boleh sambung spm ulangan utk mohon IPT. Lihat pd had umur bg kemasukan selepas SPM lalauan UPU.Ada kursus yg tidak meletakkan syarat pengambilan mll spm ulangan. Namun kolej swasta boleh sahaja anda menyertainya PTPTN

Amin said...

Salam, saya nak tanya dimana ya boleh dapat sijil spm ulangan ya sebab saya mendapat result dalam bentuk slip sahaja dan bukan sijil. Saya mengambil spmu satu subjek BI pada 2019 dan sampai sekarang tiada menerima panggilan atau notice untuk mengambil sijil spmu saya dimana.

Amin said...

Assalamualakum, bagaimana ya untuk mendapatkan sijil spmu ya .

Anonymous said...

Salam , saya telah mengambil spmu 2018 dan saya masih belum mendapat sijil spmu lagi hanya dapat slip sahaja. Boleh saya tahu dimana boleh mendapatkannya sijil spmu saya kerana saya ingin mengunakan utk melanjutkan ke universiti. Tq

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Sijil spm u akan dipos mengikut alamat rumah yg diberi sewaktu pendaftaran. Spm tahun 2019 mmg belum lagi dikeluarkan sijil oleh Lembaga Peperiksaan. Anda boleh menggunakan slip tersebut sewaktu permohonan sambung belajar spt mana murud spm 2019 menggunakan slip mereka dahulu untuk pengesahan resukt kemasukan ke IPT

Fr said...

Salam, cikgu.. Sy bercadang utk ambil spm u utk bm boleh sy dptkan detail utk cara2 utk daftar hingga sampai ke akhir spmu tu lakukan, bagaimana dan segala maklumat. Tq

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam,
Pastikan anda mendaPat maklumat dari laman web KPM sewaktu iklan Pendaftaran sPM ini keluar sekitar bulan mac. Ada arahan yang Perlu anda ikuti. Boleh daPatkan maklumat awal dengan google Pendaftaran sPm ulangan. BM ditawrakan Pada bulan Jun dan Nov

Vi said...

Salam cikgu, sy ambil spm 2014..skg ini nak ambil spm ulangan tahun 2021 untuk subjek BM kerana nak dapat nk kredit seblm ini lulus sahaja ..perlu ke cikgu sy ambil ujian lisan,ujian tulis Dan sebagainya. Mohon pecerahan

Kaunselor Nurhaiza Che Mat said...

Salam Vi
Sewaktu mendaftar anda akan diberikan arahan untuk diikuti. Ini kerana jika anda mengulang spm dalam tempoh lebih 5 tahun maka ujian lisan anda tidak valid untuk digunakan. Anda perlu menjalani ujian lisan sekali lagi dan pihak lembaga peperiksaan akan menyatakan dimanakah anda perlu menjalani ujian lisan tersebut.
Spm ulangan bm ditawarkan pada bulan Jun dan Nov. Ya lebih baik anda mengulang utk spm sehingga mendapat kredit kerana faedah di kemudian hari.

Unknown said...

Puan, klu sy nak buat paper Bahasa melayu bulan jun and November blh ke.