20 February 2014

Program Remaja Berwawasan

Tarik nafas panjang
Hembus..tarik..hembus

Pagi ni ada pelancaran Program Pelajar Wawasan satu program kerjasama antara KPM, PDRM dan ATM. Program ini telah dimulakan pada tahun lepas lagi. Program ini diletakkan di bawah pengawasan guru disiplin dan perjumpaan secara berjadual diadakan antara ATM dgn pelajar sasaran yang dikenalpasti untuk dibentuk menjadi pelajar yang berwawasan dan bermotivasi melalui latihan dan modul ATM. 

Apa yg berlaku pada tahun lepas apabila guru kaunseling tidak diletakkan sebagai AJK program ini, jadi guru kaunseling hanya fokus kepada projek PPSDM  projek dibawah KPM yg mana guru kaunseling merupakan penggerak utama. Kami tidak mengetahui peserta yg terlibat pun untuk projek Program Remaja Berwawasan ini. Tetapi pada akhir tahun lepas, guru kaunseling pula diminta menyerahkan laporan dan diberikan penilaian  kepada semua peserta program which is guru kaunseling sendiri tidak pernah memantau program ini...hmmm..mmg agak teraba raba mencari jawapan. 

So pengajaran dari tahun lepas, kenalah dari mula menyimpan rekod dan memantau perkembangan disiplin dan sahsiah pelajar projek ini. Yg penting peserta adalah sama antara projek disiplin ini dgn projek kaunseling PPSDM umpama dijadikan kaunseling berfokus PPSDM (program pemantapan sahsiah dan disiplin murid )peringkat sekolah. Dengan pakej dua dalam satu ini memudahkan pemantauan dan penilaian yg lebih telus apabila diminta laporan di akhir tahun. 
 

Telegram Channel