10 January 2018

Kemahiran Fasilitator PRS Bestari: Modul Minda SihatSalam Rabu yg sejuk krn hujan yg lebat dari pagi dan brsambung ke petang. :)
Perjumpaan sesi bimbingan kelompok latihan PRS Bestari hari ini. Dijalankan di wakaf Minda SIhat UBK. Kelompok kumpulan 3 dgn ahli kelompok seramai 5 org dgn objektif mengenalpasti simptom stress, anxiety dan depress. Jika anda lihat pada ujian DASS, nombor nombor soalan pada ujian tersebut menunjukkan tanda tanda pada simptom kategori stres, anxiety dan depress. Jika murid  mendapat skor yg tinggi atau teruk dan sangat teruk dalam mana mana kategori, maka kita boleh rujuk kpd item soalan utk kenalpasti tahap seriusnya pada perkara apa sbg trigger untuk menanyakan maklumat yg lebih lanjut.
Cara mengira skor ujian DASS dan mengajar teknik urutan relaksasi,  juga diajar untuk fasilitator berperanan membantu guru kaunseling dalam bengkel Intervensi Minda Sihat yg akan dijalankan pada bulan Feb nanti dari proses murid menjawab ujian DASS , ujian Gaya Daya Tindak hingga mempelajari teknik urutan relaksasi yg menyenangkan.

Latihan fasilitator yang dijalankan diuji dengan latihan secara berpasangan. 

Welcome Pn Azlinda
Our new PK HEM


 
 

Telegram Channel