24 June 2015

Tadarus Quran Ihya Ramadhan

Ramadhan datang lagi. Mendapat pengetua yang mementingkan kerohanian untuk membentuk sahsiah yang terpuji menyebabkan pelbagai aktiviti dirangka oleh panitia agama. Dari solat Zohor dan Asar berjemaah untuk pelajar Islam dari awal tahun lagi hinggalah membaca Yaasin untuk pelajar Islam di waktu pertama setiap hari Jumaat manakala pelajar Moral program pemantapan sahsiah. Bagi bulan Ramadhan ini pula, pengetua meminta agar rehat sekali sahaja untuk semua pelajar bukan Islam bagi semua tingkatan 5 , 4 dan 3. Begitu juga 1c dan 2c disesi pagi. Oleh itu warga Islam boleh menunaikan solat duha di surau secara serentak.
Tahun ini juga antara pembaharuan yg dijalankan oleh pengetua ialah bacaan tadarus Quran dari guru guru. Jika tahun lepas hanya tadarus dalam kalangan pelajar sahaja tetapi tahun ni guru diberikan juz Quran untuk dibaca mengikut kumpulan. Alhamdulillah geng ubk dapat menghabiskan juz 6 hari ini.

Doa Ramadhan ke 7:
Ya Allah! Bantulah daku untuk melaksanakan puasa dan ibadah malam . Jauhkanlah daku dari kelalaian dan segala dosa. dan rajinkanlah daku berzikir mengingatiMu, dengan TaufiqMu, Wahai Pemberi Petunjuk Orang-Orang Yang Sesat
 

Telegram Channel