30 December 2016

Ceramah KeibuBapaan dan Promosi eparent dan KSIB: Hari Orientasi Tingkatan 1Selamat datang kepada ibu bapa warga Cherasian yg baru iaitu murid murid tingkatan 1 ke SMK Cheras. 

Hari ini slot UBK di dewan saya memperkenalkan anugerah inovasi emas kami yg dimenangi pada tahun lepas iaitu eklien yg dicipta hasil inisiatif Cikgu Padali di mana ibu bapa akan menggunakan eparent untuk mengakses site rujukan kaunselor dgn meletakkan nama anak untuk rujukan kami, site rujukan guru kelas yg akan dikemaskini untuk tahun 2017, site psikometrik untuk mengenalpasti psikometrik anak masing masing, site semak pelaporan sekolah dari pelbagai aspek seperti kadar kehadiran murid ke sekolah , kadar lewat dan pelbagai lagi. 

Flyers promosi KSIB diedarkan dgn tarikh tarikh penting untuk ibu bapa simpan dalam diary masing masing. 

Saya juga menyentuh mengenai program Zoom In Kehadiran Murid Ke Sekolah yg dianjurkan UBK. Program yg diilhamkan oleh saya pada tahun 2015 dan mendapat Johan Amalan Terbaik Kaunseling KL tahun 2015 dan top 5 peringkat kebangsaan. Tahun 2017 memasuki tahun ketiga di mana kami menetapkan KPI kehadiran murid ke sekolah yg berbeza bagi kelas tertentu agar dapat sokongan ibu bapa memastikan kehadiran anak ke sekolah. Walaupun peratus kehadiran 86. 5 peratus thn lepas kerana kehadiran menjunam pada bulan Nov , namun sekurang kurangnya pada bulan pdp dijalankan graf meningkat mencecah 89 hingga 90 peratus setiap bulan berbanding tahun tahun sblm perlaksanaan program Zoom In ini. Oleh itu tahun ini kami akan fokus bulan Nov juga  kehadiran murid ke sekolah dgn sokongan ibu bapa. 

Saya juga menyentuh isu disiplin murid tingkatan 1 yg perlu aware oleh ibu bapa selain dari perubahan psikologi murid yg beralih ke sekolah menengah. 

Program orientasi dibahagikan kepada 2 bahagian dgn penyelaras utama ialah guru kaunseling Cikgu Raudzah. 
 Satu di dewan sekolah dan satu lagi di dataran perhimpunan sekolah. Di dewan sekolah taklimat kepada ibu bapa dan sesi perkongsian oleh ibu yg anaknya dari kelas muzik untuk pendedahan kepada ibu bapa dan di tapak perhimpunan untuk murid murid. 

Taklimat pengetua, ibu bapa dan ceramah keibubapaan juga diadakan. Penceramah En Noor Sazali dari LPPKN yg dijemput oleh penyelaras KSIB iaitu guru kaunseling juga Cikgu Rozinani. Penceramah ini sangat bagus dan mencuit hati ibu bapa berbilang bangsa. Slaid mengenai pendekatan ibu bapa terhadap anak anak dari zaman kanak kanak , awal remaja dan remaja membantu ibu bapa dan guru memahami psikologi remaja.15 years and still counting...Terima kasih LPPKN
Perkongsian dari Pn Zuraida ibu murid kelas Muzik
Taklimat guru muzik: Pn Umi Salbiah
Persembahan murid kelas muzik

Taklimat Bahasa Arab
My exschoolmate..Liza.
 

Telegram Channel