13 August 2017

Showcase Pembudayaan PLC: Professional Learning Community SMK Cheras

Antara tajuk LDP kami hari ini ialah mengenai PLC iaitu professional learning community. Kak Noraini Jamaluddin selaku pembentang dan setiausaha LDP sekolah memberikan penerangan mengenai pembudayaan PLC di sekolah kami. Kami sebagai sebuah sekolah yg terpilih antara 4 buah sekolah menengah di WPKL untuk membentangkan mengenai PLC maka showcase PLC iaitu singkatan dari professional learning community telah dibentangkan di WPKL. PLC merujuk kpd usaha komited pendidik yg bekerja secara kolaboratif dan berterusan untuk pembelajaran dalam membuat inkuiri dan kajian tindakan bagi meningkatkan prestasi murid murid mereka. 

PLC yg menjadi budaya kerja SMK Cheras dibentangkan dan diberikan penerangan lanjut untuk setiap aktiviti yg dijalankan iaitu pembudayaan PLC dari aspek perkongsian amalan terbaik, ulasan buku, pementoran guru, latihan dalam perkhidmatan. 

Semoga PLC membantu meningkatkan tahap prestasi anak anak kami. Well, sbg unit kaunseling kami juga mempunyai PLC kami sendiri untuk meningkatkan tahap profesional guru kaunseling menangani murid. 

#Congrats kak shida terima menantu
And to my sunshine farhan..
Seronok ye pegang bungga manggar :)
Perkongsian amalan terbaik dalam panitia
dan diberikan sijil penghargaan


Perkongsian amalan terbaik antara panitia

Ulasan buku oleh guru


Pementoran guru baru


Mengadakan realiti pertandingan bahas dan menjemput guru lain dan kelas lain sbg penonton

Mengajurkan pameran dikelas Ibnu Rusyd dan meminta murid kelas lain dtg ke kelas Ibnu Rusyd untuk sesi bersoal jawab bahan pameran


 

Telegram Channel