29 July 2018

Laman Kaseh Faridah SK AU Keramat, KL : Pingat Perak Inovasi Terapi Psikologi Kaunseling
Pernahkah anda melihat taman Unit Kaunseling yg cantik dan teraputik?

Taman ini merupakan taman UBK yg terletak di SK AU Keramat KL. Dikenali sebagai Laman Kaseh Faridah sempena nama guru besar yg penyayang. Laman ini dikenali sebagai taman teraputik dan diiktiraf melalui anugerah Pingat Perak dalam Pertandingan Inovasi Kategori Terapi Psikologi Kaunseling pada tahun 2016. Malah ia juga memikat hati juri dan mendapat tempat ke4 pengurusan terbaik sekolah rendah peringkat kebangsaan tahun 2016. 

Memang wow!
Dari sebuah ruang yg biasa sahaja dan tidak menarik perhatian bertukar menjadi taman yang teraputik dan menarik pandangan pertama sesiapa sahaja untuk memandangnya dan melangkah ke arah taman ini. 

Set landskap yg cantik untuk sebuah laman kaunseling yg jarang terdapat di sekolah sekolah. Hasil usaha gandingan mantap Pn Harriani dan Pn Norma selaku guru bimbingan kaunseling sekolah ini ketika itu. Ada air pancut, ada tempat pejalan kaki ala ala refleksologi, ada wakaf ala rumah kampung yg menggamit panggilan ke desa, ada tempat istitehat dgn bangku yg beraneka warna untuk melepaskan lelah atau bersantai bersama kawan kawan. Koridor pejalan kaki dihiasi lampu lampu lip lap berjuntai yg memberikan pemandangan yang memakau. Bukan itu sahaja, pilihan warna lanrai taman ini yg beraneka juga menaikkan seri laman ink. Set kerusi kerusi kecil diletakkan di kaki lima juga menggamit murid untuk hadir ke situ. 

Sudah tentu ia menarik warga sekolah untuk mendekati dan menggunakannya. Murid akan bersantai dan bermain di kawasan laman ini. Semakin lama semakin ramai yang mendekati bilik kaunseling dan berani dengan sukarela untuk menggunakan perkhudmatan kaunseling yg ditawarkan. Malahan Laman Kaseh Faridah ini juga merupakan salah satu perkhidmatan yg ditawarkan oleh Unit Kaunseling kpd kamak kanak, guru dan staf sekolah. Impaknya peningkatan menggunakan perkhidmatan kaunseling naik secara mendadak. Murid yg hadir secara sukarela juga meningkat. 
Ikhlas dari hati jika saya mempunyai laman ini di sekolah, sudah tentu saya juga saban hari menjenguknya sama ada untuk membuat kerja atau mendengar bunyi air pancut. 

Jarang ada unit kaunseling sekolah yg memiliki set laman terbaik seperti ini. Jika ada mungkin boleh dikira dengan jari. Di satu negeri mungkin ada laman kepunyaan unit kaunseling yg teraputik sebanyak satu atau dua sahaja. Bonus jika bilik kaunseling terletak diaras bawah dan berhadapan dengan ruang kosong yg boleh diisi dengan taman yg teraputik. Mengusahakan taman teraputik dari air tangan kaunselor sendiri bukan tugas yg mudah. Kreariviti dan minat adalah kunci utama . 

Bonding time with Nana
And spent time with her bff
Yeah..also their mommies
 

Telegram Channel