Total Pageviews

6 September 2019

Local Food: Pasar Malam Gadong, Brunei





Tiba di Brunei pada hari Jumaat 6 Sept 2019 selepas berada di airport dari pkl 1 pagi hingga 6 pagi. pening jap kepala tidur.jaga..tidur..jaga.

Apa yang penting selamat juga sampai. Disambut oleh org kuat PEKA Brunei iaitu Pengerusi PEKA Brunei iaitu Dini dan AJK Hajah Nurul. 

Ditempatkan di Hotel Higher , bandar Brunei. Orang orang disini mempunyai wajah yg ada mmg nampak macam Melayu Malaysia dan ada yang mix mungkin kacukan. 

Bandar yg damai dan tenang sepanjang kami dari airport ke hotel ini. Kami difahamkan skrg adalah cuti sekolah di Brunei. Waktu masih macam di Malaysia cuma sejam ke depan macam di Sabah. 

Kami tiba di hotel waktu pukul 12 tgh hari. Menikmati makan tengah hari .

Sebelah petang kami berjalan kaki bila tgk kat waze..tak jauh dari hotel hmm 20 minit juga berjalan kaki. Guna apps dart untuk tempah transport tak dapat dapat...so menapaklah ke pasar malam sambil menikmati pemandangan bandar Brunei yg tidak sesak dgn kenderaan. 

Tiba di Pasar Malam yg bersih . sebab apa? bila makan sahaja dan ada sampah atas meja, ada kontraktor pembersihan yang akan mengemas meja kita umpama pekerja restoren sewaktu makan di restoren. 

Balik...dapat juga naik dart 5 dollar guna apps org Brunei juga baru dapat trace. 

Yeah..happy tummy

Brunei..here we come
Kali perta











Sampai di airport Bandar Seri Begawan




Air 1 dollar sahaja macam macam rasanya banyak isinya

ambuyat yang sedap bagi pencinta 
ambuyat. boleh pilih nak makan dgn 
lauk apa. Harga 5 dollar ada sayur, ikan asam ,sambal 
dan kari daging.




Kami beli sotong yang terkecil 6 dolar hihi

sotong ini 6 dollar brunei kenyang mkn ber3 siap ada baki juga sbb dlmnya ada kentang 


Sate Brunei

Meehon sup terbaik mmg sedap



kelupis mcm pulut panggang tapi ini manis 
dan dalam ada daging

kek ladam kuda

Durian putih dan durian merah. Durian putih ni mmg kena dgn tekak tetapi durian merah ini tak berapa nak masuk tekak mcm tawar



Biji buah dabai . Cubalah rasa mcm makan biji buah je
rupa buah dabai yg siap dimasak


Ini buah yang dalamnya mcm mkn. kuaci bak kata penjual















brrakfast dah makan kari ayam 
Rasa kari ayam dia lain sikit nak kata cam merendang pun bukan. tapi sedap



Set ini macam nak makan laksa retapi rupanya nak makan meehon sup


Ikan ni mcm ikan goreng bila mkn masam la pulak rupanya ia adalah ikan yg rasanya mcm ikan pekasam kita


Nasi impitnya rasa kenyal mungkin gunakan jenis beras yg lain.

Kuih 


Sagu 

Bubur durian kuning


Menikmati makan malam pada hari kedua 


kerepek ubi kentang

kek ladam kuda



Menikmati dinner di rumah Hajah Nurul pada hari pertama 


No comments: