20 October 2022

Rintis Modul Kajian Tindakan Berimpak Tinggi Pendidik Cemerlang Anjuran BPG

Saya nak berkongsi point penting Kajian Tindakan Berimpak Tinggi . Selaku coach Kajian Tindakan sebelum ini, berikut adalah perkara -perkara yang saya tidak meberikan penekanan dan ini adalah perkara-perkara dalam manual modul rintis kajian tindakan berimpak tinggi ini memberikan panduan . AntaranyaIsu : ( kenapa pilih isu ini? Berdasarkan eviden apa)

Refleksi : Refleksi kendiri diri sendiri . Point penting diri sendiri apa yang kita rasa , apa yang kita persoalkan tentang diri kita sendiri

Contoh

1)    Objektif saya terlalu tinggi untuk dicapai

2)    Pengajaran saya berterabur

3)    Murid A didapati boleh menumpukan perhatian dari awal hingga akhir dan berjaya menghasilkan objektif yang sepatutnya.

4)    Mengapa murid B itu tergaru -garu dan tidak menumpukan perhatian ketika saya mengajar

5)    Bagaimana saya boleh menambahbaik arahan saya dalam penghasilan video dalam mata pelajaran modul 9? Disebabkan arahan sangat tidak jelas dari saya

 

Bukti

Eviden apa yang ada menyebabkan kita kata objektif saya terlalu tinggi, pengajaran saya berterabur? 


Matlamat

Fokus siapa dari isu. Kita tentukan siapa nak fokus.

Bagitau apa yang pernah kita buat dulu. Kaedah apa akita guna sewaktu kita buat refleksi ini

 
Satu lagi tentang rakan kritikal ini . Sepanjang pelaksanaan kita memerlukan orang yang dapat memberikan pandangan yang jujur bukannya orang yg asyik memuji apa yang kita buat hingga kita tak nampak untuk penambahbaikan intervensi tersebut. Oleh itu percambahan idea bersama rakan rakan yang lain seperti rakan yang sama dalam subjek pengajaran kita atau rakan signifikan yang bersama -sama untuk kepentingan projek kita. 

Objektif

Intervensi: Boleh buat untuk semua tapi data hanya untuk sasaran yang kita nak 

 Tinjauan literatur sebagai panduan masa membuat refleksi untuk menjadikannya ilmiah. Tidak perlu kajian literatur seperti membuat tesis namun memadai jika ada perenggan dari mana mana rujukan untuk menyokong kita.

Satu lagi ialah kesahan dan kebolehpercayaan dari pelbagai sumber Ada 5 jenis kesahan yang kita boleh jadikan asas dalam penulisan


_____________________________________________________________

Rancang gelung kedua. Roda Kajian Tindakan telah dicuba untuk mengusahakan

Kebiasaan orang yang suka dengan pra post dan sentiasa menganggap ia adalah salah satu kutipan data untuk impak namun

# Pra Post bukan kajian tindakan pengumpulan data dan ia adalah kajian eksperimen


Kumpul data boleh melalui pemerhatian seperti  menggunakan medium senarai semak, video, catatan atau perbuatan iaitu seperti memberi reaksi, bahasa badan, media sosial Fb dan TT. atau analisis dokumen guna RPH, result exam, buku teks, ujian , foto ke.


Melalui temubual juga dibolehkan seperti panggilan video, GM catatan lapangan, rakaman video atau rakaman suara. Begitu juga soal seldik g aplikasi atau media elektronik dan borang soal seldiik seperti google form. emel atau padlet.

Sebagai coach saya kena start buat dulu mengikut berimpak tinggi ini dan barulah nampak apa yang boleh ditambahbaik dalam penulisan dan proses kajian tindakan berimpak tinggi


It's okey if you feel not okey

It's better if you stop the ruminating

 

Telegram Channel